divendres, 7 de març del 2008

L'evolució de l'educació

L’educació és un mitjà per adquirir coneixements, una tasca col·lectiva i personal que es desenvolupa durant tota la vida i que té una evolució en funció de la influència del nostre entorn i les eleccions que fem. La política exerceix un paper molt fort en l’educació, i això es pot veure en la seva evolució i història. En el primer vídeo en fa referència, ens mostra com s’utilitza l’educació com a mètode de repressió que manipula a la gent i la sotmet si escau a una dura disciplina.



Amb el temps tot canvia, des de la societat en si fins a les finalitats dels sistemes educatius, passant pels recursos i alternatives existents. Ens hem d’adaptar al moment i adequar el que tenim per seguir endavant i omplir-nos de coneixements que ens permetran ser més crítics i lliures. Cada vegada més exercim un paper més decisiu sobre el nostre aprenentatge, sobre la nostra educació i de maneres més humanes i properes a la realitat que ens envolta.
Els avenços produïts en el camp de la tecnologia, les seves capacitats, pssibilitats i potencialitats per transmetre informació, creen canvis importants sobretot en el primer món.


En l’àmbit escolar es disposa de noves víes de comunicació que estan transformant les tradicionals formes d’accés i difusió del coneixement. Internet és una realitat i un repte que pot multiplicar l’acció educativa, però hem de ser consicents que ha d’haver-hi una nova configuració del procés didactic i metodològic, per tant ha de canviar l’organització de les escoles fent-la més flexible, fortificant la funció formativa del docent enlloc de la instructiva.

En definitiva l’educació ha d’incorporar a la pràctica les tècniques d’ensenyança més modernes, els mitjans de comunicació i de la informàtica. Cosa que ens fa reflexionar sobre el model de docent que una educació de qualitat necessita per donar resposta als reptes i perspectives presents i futures amb les que es troba el sistema educatiu.